Шчасце – гэта… вясна ў сэрцы!

У нашым жыцці немагчыма абысціся без клопату аб сваім сэрцы. Аднаму з найважнейшых чалавечых органаў – сэрцу, якое 24 гадзіны ў суткі, не заміраючы ні на секунду, перапампоўвае кроў па нашым арганізме і падтрымлівае жыццё ў целе чалавека прысвечаны міжнароднае свята – Сусветны дзень сэрца(World Heart Day), які штогод адзначаюць 29 верасня . Упершыню ён быў арганізаваны ў 1999 годзе з ініцыятывы Сусветнай федэрацыі сэрца. Гэтую акцыю падтрымалі Сусветная арганізацыя аховы здароўя (СААЗ), ЮНЕСКА і іншыя значныя арганізацыі.

На хваробы сістэмы кровазвароту прыпадае больш за палову ўсіх смерцяў ад неінфекцыйных захворванняў, а значыць, інфаркту і інсульту можна ўпэўнена прысвоіць статус “забойцаў нумар адзін” сярод хвароб на планеце.

Шанаваць сваё сэрца, клапаціцца пра яго, не падрываць яго працу шкоднымі звычкамі заклікаюць кардыёлагі ўсяго свету. Сусветны дзень сэрца закліканы нагадаць, што прафілактыка хвароб сэрца і сасудаў магчыма і неабходна як на папуляцыйным, так і на асабістым узроўні.

Як сёння кожны з нас можа памагчы сабе? Дзякуючы нескладаным прафілактычным мерам кожны чалавек можа істотна зменшыць рызыку развіцця сардэчна-сасудзістых захворванняў (ССЗ) у сябе і сваіх блізкіх. Для гэтага неабходна:

  • Не менш за 30 хвілін фізічнай актыўнасці чатыры-пяць разоў на тыдзень. Важна памятаць, што актыўнасць у кожнага чалавека можа быць рознай.
  • ПРАВІЛЬНАЕ ХАРЧАВАННЕ: у рацыён неабходна ўключаць 5-6 порцый гародніны і садавіны ў суткі (1 порцыя прыблізна-адно яблык або адзін апельсін, і г.д.).
  • Абмежаваць спажыванне солі ў дзень да пяці грамаў (адна чайная лыжка). Улічыць тое, што ва практычна ва ўсёй спажыванай намі ежы змяшчаецца натрыю хларыд.
  • Неабходна кантраляваць і памеры порцый. Нават дзеці павінны харчавацца правільна. Залішняе харчаванне -рызыка развіцця хвароб сэрца.
  • Курэнне неабходна цалкам выключыць. Актыўны або пасіўны – у любым, з гэтых двух выпадкаў, арганізму прычыняецца значная шкода.
  • Ведаць узровень свайго артэрыяльнага ціску павінен кожны! Менавіта ён вызначае шмат у чым рызыку развіцця ССЗ. Калі Ваш ПЕКЛА 140/90 і вышэй неабходна звярнуцца да лекара!
  • Кантраляваць свой узровень халестэрыну і глюкозы крыві варта раз у год з трыццаці пяці гадоў. Аднак, калі спадчыннасць з’яўляецца неспрыяльнай, праверкі рэкамендуецца праводзіць з 20 гадоў.

Выконваючы гэтыя нескладаныя рэкамендацыі, можна знізіць рызыку развіцця захворванняў сэрца ў дзясяткі разоў, а заўчаснай смерці ад ССЗ на 80 працэнтаў.

image_pdfimage_print